Test je ademhaling

Er zijn een aantal testen die chronische hyperventilatie kunnen aantonen:

• Hyperventilatie-provocatietest
• Bloedanalyse
• Nijmeegse Vragenlijst

De eerste twee testen zijn vrij belastende testen die in het ziekenhuis worden uitgevoerd.
Naast bovenstaande testen heeft Buteyko zijn eigen test ontwikkeld.

De Controle Pauze (CP) meet de koolzuurgastolerantie van het ademhalingscentrum. Het zegt iets over de hoeveelheid koolzuurgas waar het ademhalingscentrum in je hersenen aan gewend is. Niet te weinig zuurstof, maar te veel koolzuurgas is de sterkste prikkel om te ademen. Als het ademhalingscentrum een lage hoeveelheid koolzuurgas gewend is, zal het bij het opbouwen van koolzuurgas tijdens adem inhouden, eerder een prikkel geven om weer te gaan ademen. Een lage CP geeft dus aan dat je ademhalingscentrum een lage tolerantie voor koolzuurgas heeft, wat betekent dat je te veel ademt. Een hoge CP betekent een hoge tolerantie voor koolzuurgas en daarmee een rustige adem.
De CP wordt in verband gebracht met de totale hoeveelheid lucht die per minuut in en uit wordt geademd, de MinuutVolume. Een MinuutVolume van 5-6 liter wordt medisch gezien als normaal.

Controle Pauze

10

15

23

35

45

Ademhaling

20 liter/minuut

15 liter/minuut

10 liter/minuut

7 liter/minuut

5 liter/minuut

Uitleg

Als je een CP hebt van 10, betekent dit dat je elke minuut 20 liter lucht in en uit ademt. Dat is heel veel, 4 keer de norm, wat wil zeggen dat je voor wel 4 personen ademt. Je hebt waarschijnlijk serieuze gezondheidsproblemen. Het is belangrijk dat je rustiger leert ademen.

Een CP van 15 seconden betekent dat je zwaar en diep ademt. Misschien zonder dat je dit zelf doorhebt, maar het kan zorgen voor gezondheidsproblemen. Je zult je beter voelen als je rustiger leert ademen.

Een CP van 23 seconden betekent dat je nog voor 2 personen ademt. De kans is groot dat je ademhaling bij inspanning of stress veel zwaarder wordt.

Een CP van 35 seconden betekent dat je nog iets te veel ademt, maar je zult er niet veel last van hebben. Pas wel op dat langdurige stress er niet voor zorgt dat je meer gaat ademen.

Een CP van 45 betekent dat je ademhaling uitstekend is.

Zelf je CP meten

1. Ga lekker zitten en adem een paar minuten rustig door je neus.

2. Na een uitademing knijp je je neus dicht en druk je op de stopwatch (je stopt dus even met ademen)

3. Als je een eerste aandrang voelt om weer te willen ademen, laat je je neus los, haal je adem en stop je de stopwatch. Het aantal seconden is je CP.

Deze test vereist geen doorzettingsvermogen, het is niet de bedoeling dat je zo lang mogelijk je adem inhoudt. Na de test zou je net zo rustig moeten kunnen in ademen als voor de test. Schrik niet van een lage CP. Veel mensen starten de therapie met een CP van minder dan 15 seconden.

 

 

 

Naar de stopwatch van de Wereldklok